Aila

Моят разказ за кърменето, започва от двете чертички или от деня в който разбрах , че съм бременна. Дотогава не знаех абсолютно нищо за кърменето, освен че аз не съм кърмена, че е трудно и че е полезно. Именно последното беше основното да се опитам да открия колкото се може повече информация за кърменето по време на бременността.

На първия ми преглед се оказа, че съм бременна с близнаци ! Това доведе до още по-голямо притеснение как ще се справя с кърменето, което се прибави до по-отдавнашното ми притеснение, че с тези малки гърди, няма да мога да кърмя. Постепенно в процеса на търсене на информация се запознах с това, че размера на бюста не е определящ, а и още по-важното за мен, че има родители на близнаци, които са откърмили изцяло двете си деца. След като те могат значи и аз ще мога. Открих и огромно количество информация за това колко полезно е в деиствителност кърменето както за бебето, така и за майката. Посетих среща на кърмещи майки, за да видя на живо кърмаческа двойка. Признавам си дотогава не бях виждала бебе да суче….

Другата ми подготовка освен информирането беше избор на педиатър, които подкрепя кърменето и избор на това как ще организирам кърменето. Въпреки това, се оказа след появата на двете ми дъщери, че само в процеса на кърмене може да разбереш истината за това чудо и близостта и доверието което се изгражда между майката и бебетата, както и сам да се справиш с трудностите и да придобиеш увереност, че това което правиш е правилно и е най-доброто за теб и твоите деца.

Самото раждане за съжаление беше секцио, въпреки надеждите ми до последно, първата близначка остана седалищно и при изтекли води и 5 см разкритие все пак се наложи секцио. Възстанових се бързо и от втория или трети ден след реанимацията вече бях заедно с малките. Започнах да кърмя на поискване, което ме възнагради с препълнени гърди и достатъчно мляко още на следващия ден. Изписаха ни на шестия ден, като малките вече наддаваха добре. И тук в къщи се сблъсках с първата сериозна и може би най-голяма криза в кърменето. Въпреки огромната информация, която имах при първия скок в растежа малките буквално искаха до сучат денонощно. Плюс запушване на едната гърда и висока Т, което аз дори не свързах тогава с гърдите. С често кърмене нещета се оправиха, но това също доведе до временно намаляване на кърмата. Обадих се за съвет от педиатъра и разбира се получих нареждането да дохранвам с определено количество АМ след всяко кърмене. Изпратих таткото до аптеката, а аз имах чувството че съм се провалила напълно. След това обаче изпитах известна сигурност, стегнах се, успях да се наспя и погледнах на нещата от друг ъгъл. Добавка давах изключително рядко и когато на първия преглед се оказа, че са наддали повече от добре, лесно я премахнах напълно.

Един от основните ключове за успеха на кърменето при мен е когато открих начина да кърмя едновременно двете и то легнала. Така откарах първите няколко седмици в леглото с тях, те сучейки когато пожелаят, а аз четяща книжка или гледаща телевизия и почиваща си. Разбира се всякакви други домакински задължения бяха оставени на таткото.

Четвъртия месец отново за момент имаше колебание дали наддават достатъчно, но след като преминахме и този момент, кърменето вече стана нещо напълно лесно, естествено и приятно. Това продължава до сега, когато малките са на 2,4 г и почти напълно отбити по собствено желание и не без огромната помощ на новото бебе, което чакам и което значително им намали млякото и вкусът на кърмата. Още не съм напълно решила дали ще приключим с кърменето с каките, въпреки че осъзнавам че ще ми е по-лесно без кърмене в тандем. Кърма отдавна нямам, всичко стана без никакви медикаменти с бавно и постепенно намаляване на кърменето.

Малките са захранени след шестия месец със знанието на педиатъра, докогато бяха само на кърма. Заместено хранене нямат до годинката, като след нея постепенно започнаха да увеличават твърдата храна за сметка на млякото.

Кърменето и всичко което научих благодарение на него за мен самата и моите деца е неразделна част от майчинството и спомен, които ще запазя завинаги.

Кърмачески снимки и снимки на бебенцата при раждането.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s