Близначкова

Здравейте,казвам се Галя Иванова и съм майка на две момченца.Кръстихме ги Ерик и Максим.Родиха се в 35 г.с. в Майчин дом. 2800 и 2500 , по 46 см.Още като забременях имах идеята да кърмя.Не можех да си представя, че децата ми ще ядът друго освен кърма.Все пак и ние в семейството ни се опитваме да поддържаме здравословен начин на живот, да спортуваме, да обикаляме планините.

Два-три  дни след като родих (секцио) започнах да стимулирам гърдите с електрическа помпа през 3 часа-денонощно.Майките в стаята ни си спяха, аз цедях ли цедях.Въпреки, че бях изтощена, че после ми беше зле при възстановяването-това не можеше да ме спре.За съжаление изхвърлих коластрата заради това,че нямаше кой да ме посъветва, бутаха ми шишета с адаптирано мляко.Не знаех какво да правя, защото едно е да си чел, друго е да ти връчат 2 напълно непознати същества и да ти кажат-„Накърми ги и ги върни“.Естествено нищо не се получи в началото,те нямаха силички да засмучат.Ядяха АМ.Но на 4-5 ден успяха да захапят.Едно на ръка че си мислех че изцеждам правилно, а то се оказа че не го правя както трябва.Гърдите ми се препълниха, станаха на буци.Добре, че една сестра се смили и ми помомогна да ги изцедя.Нямаше кой да ми подава бебетата, а нямах повече от половин час на разположение, хормоните бушуваха,кърмех ги и плачех.Благодаря на Айла от все сърце , че тогава ми помогна със съвети.В къщи нещата не бяха лесни, хапвха по 1 час искаха да сучат през 2 часа и половина,денонощно.Направо ми се губят тези дни.И много плачеха.От всякъде вместо подкрепа слушах: „Две деца на кърма-ти си луда“, „я си гледай спокойствието“, „за какво ти е“, „няма да ти стига кърмата“, „плачат защото не им стига кърмата“.

Не беше лесно.Но всичко си заслужаваше.С всеки изминал ден,кърменето ставаше все по-кратко, с по-дълги паузи.Таткото ми подава бебетата през нощта, свикнах.Кърмя навсякъде-в мола, в градинката,на плажа,в кафето, не ми пука дали някой ме гледа-децата са ми по-важни.В един момент започнах да ги кърмя по отделно.Много ми беше удобно.

Определено чувствам връзка с децата си.Всичко е много лесно.Няма топлене,миене ,стерилизиране.Кърмя вече 8ми месец.Не смятам да се отказвам.Дори педиатърката ми ме съветваше да давам добавка, но аз си знаех моето.

Съветвам мамите на които тепърва им предстои кърмене.Не слушайте хорски съвети,който ви карат да спрете да кърмите. Повярвайте ,че можете.Не се отказвайте нито за миг,дори да е трудно, е трудно само в началото.НАПРАВЕТЕ ГО-ЗА ДЕЦАТА СИ!

Кърмачески снимки и снимки на бебенцата при раждането.

И моментът в който кърменето един ден приключва

Още от началото на захранването -благодарение на Айла, започнахме педагогическо захранване. Никога не съм пасирала. Отново не спазвах никакви схеми. Ако им предложех пюре от магазина го плюеха и не желаеха. В един момент забелязах, че повече им се услажада твърдата храна и започнах да намалявам кърменията, това стана на около годинката.Останаха само 2, сутрин и вечер. Бях се притеснила доста и дали няма да ми се развали бюста от спирането да кърмя. Съвета който получих е да – отбия плавно, така и направих. Всяко отпадане на кърмене беше поне през половин месец. Двете кърмения ги задържах по-дълго време.С плавното отбиване бюста ми се запази. Н е съвсем същия като преди 😉 След няколко месеца съвсем естествено си отпадна и сутрешното , а след това и вечерното. Децата бяха заети да си хапват твърда храна и не чувстваха нужда от кърмене.
Кърмих година и 2 месеца.Щастлива съм, че го направих!
И моя съвет е – плавно естествено отбиване в момента в който децата са готови.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s