Система за дохранване на гърда

Система за дохранване на гърда

(Лактейд, Lactation Aid, supplemental nursing system)

Представяне

Системата за дохранване на гърда или Лактейд е устройство, което позволява майка която кърми, да дохранва своето бебе с изцедена кърма, адаптирано мляко, глюкоза с коластра или само глюкоза без да използва шише. Ранното използване на шише може да рефлектира върху кърменето, като бебето предпочете шишето или се обърква между храненето от шише и от гърда, особено когато количеството кърма на майката не е добре установено или струята не е силна поради недостатъчното количество мляко. В действителност бебето не е объркано. То много добре знае каква е целта. Ако е на гърдата и получава малко мляко или струята е слаба и след това получи шише с по-силна постоянна струя, особено в първите дни, повечето бебета много бързо може да предпочетат шишето. Връзката и кърменето са важни, но гладът е на първо място.

Ако бебето суче правилно, за него е по-лесно да получава мляко, особено ако количеството кърма на майката е недостатъчно. В първите няколко дни изглежда че майката няма достатъчно  кърма. Реално майката има достатъчно кърма, точно от колкото бебето се нуждае. Да млякото е там, дори ако някой се опитва да ви убеди, че няма нищо с опитвайки да изцеди с помпа например. Колко може да изцедите с помпа не значи нищо – помпата не работи по същия начин дори млякото да е там в малки, но напълно достатъчни количества за първите дни. Трябва да отбележим така също, че никой който се опита да изцеди мляко от гърдите на майката не може да каже по този начин колко мляко има и дали е достатъчно. Доброто засукване и положение на бебето на гърдата е изключително важно за успеха то да получи наличното в гърдата мляко. Ако бебето не суче и не поема добре гърдата, майката може да получи разраняване на зърната, а ако бебето не изсуква добре млякото от гърдите то ще иска да е постоянно там, което ще влошава още повече положението Това е един омагьосан кръг, който реално може да бъде избегнат.

Въпреки, че шишетата не винаги водят до проблеми, тяхното използване когато нещата не вървят и без това на добре, рядко подобряват положението, а в повечето случаи го влошават. Лактейд е най-добрия метод за дохранване, ако дохранването е наистина наложително. В повечето случаи подобряване на начина на поставяне на бебето и ефективното му сукане са достатъчни за да се избегне добавката. Системата за дохранване на гърда е по-добрия избор от използването на спринцовка, чашка, хранене с пръст или всеки един друг метод, защото при него бебето е на гърда и суче от там през цялото време. Бебетата както и възрастните се учат докато правят дадено нещо. Още повече, дохранването на бебето на гърда докато суче от гърдата включва и поемането на кърма от гърдата. А и самото кърмене е много повече от поемане на мляко просто.

Защо Лактейд е по-добрия избор?

 1. Бебетата се учат да сучат, докато сучат.
 2. Майките се учат как да кърмят, докато кърмят.
 3. Бебето продължава да получава кърма дори когато се дохранва с адаптирано мляко
 4. Бебето не отказва гърдата, което е много възможно когато се дохранва не на гърда.
 5. Кърменето е много повече от получаване на мляко само.

Какво представлява Лактейд?

Системата за дохранване на гърда се състои от контейнер за добавката – обикновенно се използа шишето за хранене, на което дупката за биберона е уголемена – и дълга тънка сонда, която излиза от контейнера. Има и търговски варианти на това устройство и е лесно да се използват в някои ситуации, но не е наложително. Те са полезни когато необходимостта от дохранване е налице при по-големи бебета, когато майката трябва да дохранва близнаци, когато устройството ще се използа дълго време или когато има трудности при използването на ръчно направеното устройство. Въпреки че фабрично направеното устроиство не е евтино, цената му се равнява на парите необходими за адаптирано мляко за седмица или две. Моля отбележете си: Използването на сонда със спринцовка, с или без бутало, вместо устройството описано по-горе, е ненужно усложняване и не води по никакъв начин до подобряване на техниката.. Напротив много по-възможно е изтласквайки млякото в устата на бебето със спринцовка да не го научите как да суче добре, защото то ще получава мляко дори когато не суче правилно и добре.

Използване на системата за дохранване на гърда

(домашна)(използването и трябва да бъде показано от консултант по кърмене или човек с опит в тази сфера)

 1. Първо бебето се поставя на гърда, след което сондата се плъзва в устата на бебето в подходящия момент (след като бебето е сукало първо и от двете гърди). Колкото по-добре бебето е поставено на гърдата и суче правилно, толкова по-лесно ще му е да използва тази система, и толкова по-бързо ще отпадне необходимостта от дохранване. Гърдата трябва нежно да се отмести, ако е необходимо, така че да се вижда ъгълчето на устичката на бебето, и сондата, хваната между показалеца и палеца трябва да се плъзне в ъгъла на устничката на бебето, така че да влиза направо към задната част на устата на бебето и в същото време, леко нагоре към тавана на устата (вж. видео клип наречен поставяне на Лактейд). Сондата е добре поставена, когато добавката започне да тече по тръбичката с добра скорост. В повечето случай не е необходимо да се пълни сондата с добавка преди да се постави в устата на бебето.
 2. Другия вариант е бебето да се постави на гърдата, на която вече е поставена сондата. Колкото по-добре бебето отваря уста и засуква, толкова по-лесно е използването на системата за дохранване. Също така, колкото по-добре поема гърдата и суче, толкова по-бързо бебето ще е в състояние да получава достатъчно кърма без нужда от добавка. Правилната позиция и сукане все още са от изключително важно значение.
 3. Сондата може да бъде залепена на гърдата, ако майката желае, въпреки че това не е задължително или не винаги е от полза.
 4. Сондата не е необходимо да минава и достига до зърното, нужно е просто да мине зад венците на бебето за да функционира нормално. Обикновенно функционира по-добре, ако се постави в ъгълчето на устата на бебето, влиза направо към гърлото и над езика. За целта я насочете съвсем леко към небцето, тоест горната част на устата на бебето. Често е от полза майката да държи сондата на място с пръст, защото някои бебета я избутват от мястото и с език.
 5. Шишето пълно с добавката не трябва да е по-високо от главата на бебето. Ако устройството за дохранване на гърда работи само, когато шишето се държи на височина над главата на бебето нещо не е наред. Дръжте шишето по-високо единствено ако лекаря или консултанта по кърмене са предложили това (при случай на отказ от  гърда например)
 6. Ако е необходимо да задържите бебето на гърда използването на това устройство за дохранване е най-добрия метод. Следвайте протокола за увеличаване на количеството поето мляко. Хранете винаги първо бебето от двете гърди преди да предложите добавката. Някои майки откриват, че е по-лесно да не използват системата през ноща. Хубаво е на почти всяко хранене да се дохранва например с по 30 мл, отколкото бебето да поема две по-големи добавки през деня от 120 мл.

Не режете края на сондата, защото по този начин краят може да стане остър, тя работи много добре точно както си е.

 1. Не трябва да отнема час за да изпие бебето добавката от мляко от системата за дохранване на гърда. Ако отнема толкова дълго време, вероятно сондата не е поставена правилно, или бебето не суче и не е поставено добре на гърдата или и двете. Когато системата функционира правилно, отнема 15-20 минути, обикновенно и по малко, за едно бебе да получи 30 мл добавка например.
 2. Трик за по-лесно използване. Носете горна дреха с джобове, и поставете бутилката в джоб или я закачете на сутиена

Почистване на устройството

·        Не изварявайте сондата, ако не е фабрично производство. Тя не е направена да се изварява.

·        След използването на устройството, почистете шишето и биберона както обикновенно. Не изварявайте сондата. Сондата трябва да бъде източена след използването й след това почистена с топла вода (всмукнете топла вода в сондата от купа) и след това я закачете да се изсуши. Сапун не е нужно да се използва, но ако желаете може да го ползвате, като след това много добре изплакнете сондата. Сондата може да стане твърда и неудобна след използването и  няколко дни или седмица и е необходимо да бъде сменена.

Премахване ползването на системата за дохранване на гърда.

1.     Поддържайте контакт с консултант или специалист по кърмене. Вижте информацията от Protocol to Manage Breastmilk Intake

2.     Премахването на системата може да отнеме няколко седмици или съвсем кратко време. Не се обезкуражавайте и не се опитвайте да пришпорите нещата. Обикновенно количеството необходима добавка в системата се увеличава първите една или две седмици, след което се задържа постоянна за известен период от време преди да започне да намалява. Целият процес може да отнеме от две до осем седмици или повече, въпреки че някои майки може да използват устройството едва няколко дни, докато други може да се наложи да го използват непрекъснато чак докато бебето не е стабилно захранено с твърда храна. Понякога се наблюдава бързо подобрение след дълъг период на лек напредък.

3.     Наблюдавайте кърменето на бебето. Ако незнаете как да прецените дали бебето суче ефективно, вижте клипчетата от сайта. Сложете бебето на гърда, оставете го да суче, докато суче и гълта едновременно, след което приложете компресия на гърдата (за повече информация вижте следното…), като по този начин задържате бебето да поема и да гълта мляко. След което повторете процеса на втората гърда. Може отново да върнете бебето на първата гърда и отново обратно, толкова пъти колкото желаете докато бебето все още суче и гълта. След като приключите с кърменето и от двете гърди, поставете сондата в устата на бебето. Оставете бебето да суче със системата за дохранване от гърда, докато не изглежда удовлетворено.

От къде може да бъде закупена?

Систамата за дохранване на гърда в България на марката Medela се предлага в магазин Малечко.

От тук  може да  може да бъдат поръчани сонди, за домашно направена система за дохранване на гърда.

Ако сте от София е разумно да се свържете с консултант, който да ви посети и да покаже, как се използва домашно направена система за дохранване на гърда. След което да прецените дали този начин за дохранване ви удовлетворява.

Използваме сонди с най-малък диаметър СН 6 с дължина 500 мм. Жертва се един биберон на шише, разрязва се на кръст и сондата се прекарва през него, така че да се задържи на място. Краят на сондата, към когото може да се закачи спринцовка е потопен в млякото, докато другият е в устичната на бебето, поставен по описаният по-горе начин. Веднага след използването и, сондата трябва да се почисти, като със спринцовка се впръска течност в която има измиващо средство, а след това се изплакне добре.  Почиствани по този начин, нормално сондичките може да се ползват 2-3 дни, като при рискови бебета, например по-рано родени, срока е няколко хранения, максимум ден.

Допълнителна информация

Системите за дохранване на гърда  са най-добрия избор и директен начин да се увеличи от една страна лактацията на майката и от друга бебето да получава необходимото му допълнително количество храна. Те усигуряват връзката, която се осъществява между майката и нейното дете, когато то суче от гърда, независимо от количеството кърма което има майката. Използват се при кърмене на осиновени деца също така.
За съжаление не винаги използването на тези системи е възможно. Майки на бебета с проблеми в сукането, бебета които са с ниско тегло, родени рано или прекалено летаргични с понижен мускулен тонус може да се изморяват прекалено бързо на гърда и да използват прекалено много енергия за хранене на гърда. . В такъв случай тази система не е подходяща. Тези бебета се нуждаят от друг начин за дохранване, като хранене от пръст, който подобрява рефлекса им за сукане и тяхната сила.При прекалено разранени зърна на майката, това също не е възможна алтернатива Понякога бебетата отказват да сучат когато има подобно устроиство на гърдата и затова колкото по-скоро се включи, ако има нужда от дохранване толкова по-голям е шанса да няма проблем с приемането му от страна на бебето.

Използването на тези системи отнема време, въпреки че много от майките споделят, че става по-лесно с натрупването на опит. Полезно е да се постави срок от две седмици за да види майката и да си даде време дали това е удачния за нея метод за дохранване. Накрая на този срок в повечето случаи се получава, но някои от майките осъзнават че това не е подходящия за нея метод.
Когато майката има опит с недостатъчно количество кърма при предишното раждане и кърмене и се знае че може да се наложи да дохранва и при следващото раждане, е добре още в самото начало да се използва този тип система.
Двете най-известни системи за дохранване на гърда са – Medela SNS™ and the Lact-Aid®
ЛактЕид се различава от Медела СНС системата по това, че позволява на майката да постави добавката във пластична торбичка, а втората в шише. И двете може да се закачат между гърдите или да се поставят където е по-удобно на майката. Те доставят добавката по малка, гъвкава тръбичка,която е залепена или поставена на зърното на майката. Бебето поема заедно с гърдата и края на сондата и получава добавката докато суче от гърдата. Кои от двата вида е по-подходящ зависи от конкретната ситуация. Майки, които кърмят навън са по-доволни от ЛактЕид заради възможността за дискретно кърмене.

Системата за дохранване на гърда SNS™ на Медела е за деца, който могат да сучат ефективно, но се нуждаят от по-силен поток от гърда. Lact-aid® използва гравитацията, затова е по-добър при бебета с проблеми в изпразването на млякото от гърдите , тъй като не зависи в голяма степен от уменията за сукане на гърда.

Източник –

http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=25:lactation-aid&catid=5:information&Itemid=17

Още снимки

Клипчета и информация –

Още едно клипче за поставяне на Лактейд с обяснения

Един коментар за “Система за дохранване на гърда

 1. На мен ми се наложи да дохранвам със сондичка, защото бебка не наддаваше достатъчно, а аз стресирана от факта и заобиколена от домашни задължения и други фактори не можех да се отпусна и да си повярвам , че имам достатъчно кърма. Дохранвах …я отначало на 2-3 хранения, понякога с изцедена кърма, понякога с АМ. По-късно се успокоих и нещата си дойдоха на мястото. Все по-рядко използвах сондичката за дохранване, а сега вече не се и налага такова след като бебка започна да опитва и друга храна. Поведението й на кърмаче се запази през цялото време. Сега като й подам шише с биберон незнае какво да прави с него. Кърмим се вече 7 месеца и се надявам това да продължи още дълго. Щастлива съм, че намерих навременна подкрепа в лицето на консултантите на НАПК, които много ми помогнаха. Благодаря ви от сърце!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s