Започване и поддържане на лактацията, когато бебето не се кърми

Започване и поддържане на лактацията, когато бебето не се кърми

Много е важно да се изцеждате, за да може да започне и да се поддържа лактацията, ако бебето не се кърми изобщо или не суче добре. Чрез изцеждането също така ще имате мляко на разположение с което да храните бебето – всяка частичка майчино мляко, което бебето получава, колкото и малка да е тя е като течно злато.

Кога трябва майката да започне да се изцежда?

 • Ако бебето не започне да се кърми веднага след раждането, майката трябва да започне изцеждането 6 часа след раждането на бебето – започването рано може да окаже много голямо значение за бъдещото количество на млякото.

Коя помпа е най-добрия избор?

 • Ако бебето не се кърми, трябва сериозно да се замислите за взимане под наем на помпа от болницата, която ще ви позволява да изцеждате и двете гърди едновременно. Такава помпа е най-добрия избор за поддържане или увеличаване на количеството кърма.
 • Ако не можете да си вземете такава помпа, помислете за купуването на такава, за предпочитане двойна електрическа, електрическа или за ръчно изцеждане.

Какво количество кърма трябва да изцежда майката, ако бебето не се кърми?

 • Стремете се да изцеждате 750-800 мл на ден считано от 7-10 ден след като сте започнали. Ако имате близнаци или повече бебета, стремете се да изцеждате 800-950 мл считано от 14 ден.
 • Добре е да се оцени какво количество кърма изцежда майката за 24 часа след около 10-тина дни. Ако продукцията е ограничена (350-500 ml / 11-17 oz) или доста занижена  (под 350 ml / 11 oz), трябва да се помисли за предписването на лактогонни лекарства или билки за увеличавене на количеството.
 • Изследванията показват, че количеството на кърмата на 2 седмици е индикатор за количеството кърма при установена лактация, затова е изключително важно да се постави едно добро начало. Дори ако продукцията не е достатъчна не трябва да се обезкуражавате – много майки забелязват увеличаване дори и 9-15 седмици след раждането, ако продължат редовно с изцеждането.

Колко често трябва да се изцежда майката?

 • 8-10 пъти на ден: Докато не се установи лактацията е от изключително важно значение да има поне 8 пълни кърмения или изцеждания за 24 часа. По-добре е да имате 10 изцеждания, особено ако имате близнаци или повече от 2 деца.
 • Изцежданията  не е задължително да са през еднакъв период от време в денонощието, но е необходимо да кърмите или изцеждате поне веднъж през ноща през първите няколко месеца или по всяко време когато забележите намаляване на количеството. Избягвайте да правите паузи по-големи от 5-6 часа без изцеждане в първите месеци.
 • Кагато изцеждате през ноща, количеството изцедена кърма ще е по-голямо когато сте се събудили сами, например за да отидете до банята или пък от напрежение в гърдите, отколкото ако сте нагласили аларма за да станете да се изцеждате.
 • Ако ви е трудно да отделите време за необходимия брой изцеждания от помощ ще е добавянето на едно кратко изцеждане, дори при него да не успеете да изцедите добре гърдите.

Колко дълго трябва да продължава всяко едно от изцежданията?

 • Ако бебето изобщо не се кърми:
  • Първите няколко дни, преди да слезе кърмата, изцеждането на ръка често е по-ефективния начин да се изцеди коластрата. Продължителност на сесията от 10-15 мин за всяка гърда за допълнително стимулиране.
  • След като слезе зрялото мляко, изцеждане в продължение на 30 мин, или 2- 5 мин след изцеждането на последната капка кърма.
 • Ако бебето суче, но не успява да изцеди добре гърдите
  • Изцеждане в продължение на 10-15 мин на всяка гърда след кърмене
 • Стремете се да изпразвате максимално гърдите при всяко изцеждане. За да сте сигурни, че изцеждате максимално възможното с помпата от гърдите, продължете да изцеждате от 2 до 5 мин след последната капка мляко. Използвайте масаж на гърдите преди изцеждането, и масаж и компресия по време на изцеждането за да гарантирате най-доброто изпразване на гърдите и увеличаване на количеството кърма.

Допълнителни съвети.

 • Почивайте колкото е възможно повече.
 • Контакта кожа до кожа може да окаже огромно влияние и разлика между количестовото изцедена кърма.
 • Ако ви е трудно да координирата едновременното изцеждане на гърдите в началото, изцеждайте една по една. Преминете към едновременно изцеждане колкото е възможно по-скоро.
 • Избягвайте всякакви лекарства, които могат да окажат влияние на лактацията (hormonal birth control, pseudoephedrine, ethanol/alcoholic beverages, bromocriptine, ergotamine, cabergoline)
 • Ако производството не достигне необходимите нива първите 7-10 дни след раждането, помислете за използването на лактогонни средства. Фенугрик, metoclopramide (Reglan) или  domperidone (Motilium) може да са от полза за увеличаване на лактацията.

http://www.kellymom.com/bf/supply/maintainsupply-pump.html

Establishing and maintaining milk supply when baby is not nursing

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s