Кърмене на близнаци

Кърмене на близнаци

Хана била радостна от това, че бебетата се родили в 36 седмица, въпреки че много лекари, роднини и приятели я предупреждавали, че близнаци често се раждат и по-рано. „ Бебетата бяха родени почти на термин”, казва тя гордо по време на нашия разговор по телефона. Тя се обади за да пита за двуседмичния Иан, който рядко сучел ефективно независимо колко време тя се занимава с него. Хана също така попита и за неговата сестра, Емили, която засуква правилно, но обикновенно заспива след само минута или две.

„Чувсвах се толкова радостна, че бебетата нямаше нужда да прекарат никакво време в интезивния сектор в родилното”, тя каза,” Но започвам да се обезсърчавам. И двамата се справят по-добре, когато им предлагам изцедена кърма от шише. Чудя се дали изобщо ще пожелаят да сучат от гърда и не съм сигурна колко време мога да издържа опитвайки се да кърмя от гърда и едновременно с това да се цедя и да давам от шише. Смятате ли, че трябва просто да се предам и да продължа единствено с изцеждането?”

Както много нови майки на близнаци, Хана и нейните момче и момиче, Иан и Емили, имат трудно начало в кърменето. Въпреки, че са избегнали престоя в неонатологичното интензивно отделение, различните трудности, който и двамата имат с кърменето, говорят за известна незрялост, въпреки раждането им почти на термин. Хронологично, Иан и Емили може да са на две седмици, но по време на обаждането на Хана, те в действителност са достигнали гестационната възраст от 38 седмици. Те са в дейсвителност все още седмица назад от средната възраст на която се раждат повечето единични бебета.

Тогава научих, че Хана е била на легло за няколко седмици преди раждането на бебетата. Докторите са извържили цезарово сечение в 36-та седмица заради прееклампсия. Не е изненадващо, че тя все още се възстановява.

„Свекърва ми беше тук до вчера, но тя не може да отсъства повече от работа”, споделя тя” Знам, че трябва да мога да се грижа сама за бебетата, но наистина се чувствам затруднена и уплашена” Изведнъж разбрах защо нейното затруднение с кърменето е по-сериозно и важно да се реши бързо.

След като поздравих Хана за здравите бебчета и прекрасната работа, която е свършила, аз я уверих че способностите на Иан и Емили да сучат е типична за бебета на тяхната гестационна възраст и ще се подобрява през следващите седмици от живата им, когато тя стават все по зрели. След това поговорихме за трудностите да има два пъти повече от нормално срещаните  бебета в семейството, и нуждата от някаква форма на помощ за домакинството – независимо от това как се хранят бебетата. След предлагането на различни възможни варианти, ние решихме да изготвим план за кърменето, който тя смяташе че е „изпълним” за следващата седмица.

В допълнение на кратки кърмения за научаване по ефективно да сучат, докато бебетата не покажат на Хана, че тя и/или той могат да поддържат сучене само от гърда, плана включваше колкото се може повече Кенгуро кеър или контакт кожа до кожа, между храненията. Обсъдихме възможностите за дохранване. Хана се чувстваше много по-удобно с хранене от шише, затова обсъдихме разликата на хранене с шише и от гърда и техниката на хранене от шише, която ще се отрази най-незабележимо върху развитието и напредването на кърменето от гърда. Аз също така предложих да получава помощ в храненето от шише на Иън и Емили когато и е възможно, за да има тя повече време за изцежадане и кенгуру кеър грижи за своите бебета. След обсъждане на рутинните моменти в изцеждането и дали типа помпа за кърма отговаря на нейните нужди с две бебета, които още се учат да сучат, тя каза че иска да се обади след седмица с информация за напредъка или по-скоро ако се нуждае от окуражаване отново на неината увереност.

Края на седмицата аз отново се чух с Барбара. Неините три дъщери, Мая, Анна и Дана вече бяха на 10 месеца. Тя живееже в друг щат и беше получила моя номер от телефонната линия на ЛЛЛ. Сподели, че са били необходими месеци на дъщерите и да се научат да сучат след тяхното преждевременно раждане в 31 г.с. и Дана е имала определено нужда от повече време за да се научи да суче правилно в сравнение с нейните сестри. Барбара обикновенно кърмела две от дъщерите си едновременно докато неиния съпруг или помощник давал шише от изцедена кърма или адаптирано мляко на третото бебе. Тя ги сменяла, така че всяко от бебетата да получи веднъж на три хранения шише. Таткото и помощника давали шише и на трите за едно от късните нощни хранения, за да дадат възможност на Барбара да поспи няколко часа непрекъснато. Въпреки че неините тризнаци се кърмели добре, тя продължавала да се изцежда така че повечето от храненията с шише били отново с изцедена кърма.  Също така, и трите отскоро започнали да проявяват интерес към твърдата храна, която им предлагали.

Барбара се обади, защото беше изморена от постоянното изцеждане и се чудеше дали ще има достатъчно кърма за да продължи с къремнето, ако зареже изцеждането. Изцеждането и почистването на помпата за кърма и отнемало твърде много от и без това недостатъчното и време всеки ден, но тя твърдо желаеше неините бебета да продължават да получават от кърмата и.

Истинско постижение е да си достатъчно търпелив и упорит за да дадеш време на три различни, преждевременно родени бебета достатъчновреме за да се научат да сучат. Аз  казах това на Барбара. След това е попитах за индивидуалното развития на всяка от неините дъщери, до тяхната 10 месечна реална възраст с необходимостта от известно съобразяване с това, какво би било развитието им ако бяха родени на термин. Основавайки се на тази информация, тяхното развитие се доближаваше до това на родени на термин осем месечни бебета. Мислейки за бебетата и повече като за осем месечни, отколкото за десетмесечни беше нещото за което Барбара си каза „аха!”, и което е накара да реши бавно да намали изцежданията така че неиното мляко все още да е достатъчно за поне няколко от храненията на нейните „по-малки” бебета.  За да се удължи периода в който ще има майчина кърма, аз предложих на всяко трето хранене на бебетата, когато едно бебе не е на гърдата, е  момента да се предлага твърда храна. Барбара хареса тази идея. Ние обсъдихме няколко възможностти за постепенно намаляване на изцежданията основани на продължаващото развитие на бебетата и отношението им към другите храни. На края на нашия разговор, Барбара имаше план за който смяташе, че ще свърши работа следващите няколко седмици. Тя обеща да остане във връзка, особено ако плана се нуждае от корекции.

Джен се обади няколко дни по-късно. Тя се беше присъединила към нашите ЛЛЛ групи за близнаци докато беше бременна с неините момиче и момче близнаци, Тейлър и Тайлър. Нейната по-голяма дъщеря Райли, беше кърмена повече от две години и отбита по време на бременността и с близнаците. Тя гледаше напред в бъдещето с желанието да осъществи същата връзка по отношение на кърменето и с близнаците. Всичко се разви нормално с нейната бременност и раждане в 39-та седмица, и всяко от бебетата получи добър старт в кърменето. Няколко дни след раждането, Джен произвеждаше достатъчно количество мляко и беше открила вече удобна позиция за едновременно кърмене на бебетата. Но тя също така беше научила и че Тайлър има дефект на сърцето, който изисква операция.

„Кардиолога каза, че Тайлър не наддава достатъчно на тегло и аз трябва да започна да и давам и адаптирано мляко.”, сподели с мен Джен разплакана. „ Забелязах, че тя се уморява лесно докато суче, но тя изгледжа добре и сменям мръсни памперси достатъчно всеки ден. Чувствам се ужасно затова, че не забелязах найния проблем.” Проблема със сърцето на Тайлър увеличил необходимостта от кърмене за нея, но тя имала  по-малко енергия за храненето.  Въпреки, че нейния близнак Тейлър, често предизвиквал силен рефлекс на потичането, което помагало на Тайлър да получи повече кърма с по-малко усилия, увеличеното количество на потеклата кърма, понякога превишавала възможността и да координира сукането и дишането – друг аспект на неиния медицински проблем. И за изненада на Джен, времето заето в посещението на лекари с Тайлър се оказало сериозна пречка за кърменето по време на първите няколко седмици от раждането.

Посрещането на ежедневните нужди на Тейлър водели до по-малко време за Тайлър и нейната първа дъщеря, Райли. Чувствах се разкъсана, тя сподели, и наистина уплашена. Имах следродилна депресия с Райли и усещам същите чувства както тогава.

Какво постижение Джен извършва във връзка с толкова много неочаквани задължения и препятствия. Казах и че се надявам да усеща прегръдката, която и пращам по телефона, въпреки че тя заслужава много повече от това. Обсъдихме неините чувства първо. Трудно е да бъдеш разкъсван на толкова посоки от нуждите на няколко малки човека, всеки от които има нужда от постоянната грижа на майката, вече знаейки и че едното е изложено на риск. Джен се разплака и каза че иска да се обади на лекаря си след което дискутирахме доколко чувствата и биха могли да са в следствие на следродилната депресия. След това обсъдихме начините да увеличим времето и с Райли като едновременно с това семейството и приятелите също да и обръщат специално внимание. Напомних на Джен, че кърменето на Тейлър вече отнема голяма част от времето и и обсъдихме как това би могло да се използва за да увеличим наддаването на Тайлър.  За да избегнем реакцията на Тайлър към първоначалното обилно слизане на кърмата и за да достигне до задното богато на мазнини мляко, Джен реши да започне храненето като сложи Тейлър на гърда, докато цеди другата докато кърмата тече обилно. Веднъж след като струята намалее, Тайлър може да бълде поставена на другата гърда. Млякото, което тя ще събере по време на цеденето може да бъде давано на Тейлър когато той не може да бъде с нея, повреме на някоя от визитите и при лекарите с Тайлър. Осигурих на Джен множество телефони на консултанти по кърменето в детски болници, които работят с някои от техните проблеми. Джен се надяваше, че те ще могат да съставят план, които да и позволява да дава на Тайлър всяка необходима добавка по време на кърменето с използването на специална система с тръбички залепена на гърдата. Джен и аз се разделихме след като определихме времето когато да се чуем отново след няколко дни.

Историите за кърменето на Хана, Барбара и Джен не се необичайни за родители на близнаци. В действителност техните истории са много близки до тези на майките на близнаци, с които работя като ЛЛЛ в Синсинати, Охайо. Кърменето на многознаци не е просто кърмене на две, три, четири или повече бебета, то определено добавя повече хранения през деня и повече нощни ставания и прекъснати сънища. Както и да е , по- често всъщност кърменето на многознаци е усложнено и от множество други фактори. Преждевременното раждане, от силно недоносени до почти на термин родени е много по-често срещано при близнаците, отколкото раждането им на термин. В допълнение с ранното появяване, тези нови майки често получават по време на бременноста и раждането, усложнения като гестационен диабет, прееклампсия, седмици на стриктно пазене на леглото, раждане със секцио, следвано от следродилна депресия и т.н. Проблеми със здравето на новородените, като тези свързани със сърдечния дефектн на Тайлър, са също често срещани при многознаците. Също така благодарение на някои усложнения или свързани с това медицински интервенции, често срещани проблеми са и разранени зърна, запушени канали, засягащи количеството кърма, наддаването на бебетата и рефлукс.

Както ЛЛЛ празнува скоро 50-годишнината от своето основаване, така също се навършиха и 30 години от нашата специална ЛЛЛ група за близнаци. Чувствам се благословена затова, че за 30 години тези  прекрасни майки позволиха  на мен и на останалите членове на ЛЛЛ , всички от които също са кърмели близнаци да станем част от тяхното семейство. Техните истории, борби и начини за справяне с проблемите в кърмето на близнаци осигуриха материал за първото до последното издание на книгата MOTHERING MULTIPLES: BREASTFEEDING AND CARING FOR TWINS OR MORE. „Майчинство с близнаци : Кърмене и грижи за близнаци или многознаци”. През годините чрез срещи, телефонни разговори, а сега и по е-мейл съм била свидетел на стотици (или дори хиляди) майки на многознаци, които упорстват и преодоляват неизброими проблеми за да кърмят бебетата си. Те често ме карат да се чувствам изумена и възхитена от тях.

Между другото, близнаците на Хана вече са активно сучещи по-големи деца и изобщо не показват признаци, че ще се отбият скоро. Иан и Емили просто се нуждаеха от още няколко седмици след раждането си и много от кенгуру грижи и достъп до гърдите за да станат професионалисти в кърменето. Те и тяхната майка вече са чести посетители на нашите срещи.

Барбара и нейното семейство се преместиха в друга страна, но тя редовно ми изпраща информация по имейла за това как се развиват нещата при тях. Нейните три дъщери скоро празнуваха втората си годинка. Анна се отби внезапно на 16 месеца, и неиния реакция и отговор към методите за преодоляване  на кърмаческа стачка показа на майка и че тя е наистина готова за отбиване. Мая и Дана продължават да се забавляват с кратко кърмене всеки ден.

Тайлър и Тейлър са вече пораснали деца и следват своята сестра навсякъде. Гледайки ги е трудно да повярваш, че Тайлър някога е имала здравословен проблем. Тя се възстанови напълно след сърдечната операция и няколко седмици след това Джен беше в състояние да я кърми без добавка или необходимост да чака да и слезе кърмата преди това. Джен се нуждаеше от терапия за следродилната депресия. Тя продължава да взима лекарства за това, но неиния лекар скоро намали дозата. И двете деца обичат да сучат все още, дори и през ноща понякога.

Нощното кърмене е причината да получа обаждане от Джен днес. Тя се чудеше дали има нежен начин за отбиване през ноща или книги във връзка с този проблем. Докато събирах информация и съставях списък на ум тя попита – „Смяташ ли че е възможно някога да спят без да се будят за кърмене?” Тогава тя добави със смях „Знам че ще стане един ден, но в момента е толкова по-лесно в сравнение с първите месеци след раждането. Това ме кара да смятам, че мога да се справя с всичко!” И това е чудесен житеиски опит, които , „Oh, I know they will before long, and this is so much easier than those first months after they were born. That situation taught me that I can handle anything!“ And that is a wonderful life-long lesson to learn!

Съвети за кърменето на близнаци

Може да е шок, когато узнаете че сте бременна с близнаци. Изведнъж много от вашите очаквания, планове и решения се променят. Решението ви да кърмите, обаче не е нужно да се променя. Човешкото мляко е изключително важно за близнаците, които често се раждат по-малки и се нуждаят от всички предимства за здравето, които осигурява кърмата. Кърменето може да ви помогне и да изградите тази специална и необходима връзка с двете бебета. Много майки, кърмят своите близнати със страхотни резулати. Може и вие да храните вашеите бебета по този специален начин също!

Да започнем

 • Започване на кърменето колкото се може по-рано и често е най-добрия начин за добър старт в кърменето. Ако вие или вашите бебета имате здравословен проблем, които налага разделянето ви, това не означава че трябва да се откажете от идеята за кърменето.
 • Ако е необходимо да се изцеждате, защото едното или и двете бебета не могат да сучат, използвайте двойна електрическа помпа на всеки два или три часа през деня и поне веднъж през ноща.
 • Количеството кърма се определя и регулира от броя на  кърменията или изцеждания, които стимулират гърдите. Това е и причината майките на близнаци почти винаги да могат да произвеждат достатъчно кърма и за двете бебета, ако има достатъчно стимулация на гърдите

Координиране на кърменето

 • Веднъж след като близнаците са здрави и вече вкъщи, повечето майки откриват че е по-лесно да ги кърмят наведнъж. Използвайте възглавници за поддържане на бебетата, така че ръцете да са ви свободни за да може да помогнете на всяко едно от тях да суче правилно.
 • Добра идея е да разменяте бебетата на гърдите при последователните кърмения. Например бебе А получава лявата гърда в 7 часа, а бебе Б получава дясната. На следващото хранене, бебе Б получава лявата гърда, а бебе А получава дясната гърда.

Нощно кърмене

 • Кърменето през ноща, ще е по-лесно ако се научите да кърмите легнала. Една от възможните позиции, която позволява едновременно кърмене на близнаци лежейки е да поставите едното бебе до вас, главата му на гърдата ви, а краката близко до тялото ви. Поставете второто бебе да легне през тялото ви, главата на гърдата, а краката под колената на първото бебе.

Грижи за майката

Освен всичко останало, мойките на близнаци е необходимо да полагат добри грижи и за самите сееб си, да ядат добре балансирана храна и да пият достатъчно течности. Почивайте си колкото се може повече, като спите винаги когато бебетата спят. Приемете всякакви предложения за помощ в готвенето, прането и грижите за по-големите деца.

Противоречиви чувства

Преди, по време и след раждането някои майки на близнаци имат двойствени емоции по отношение на тяхната „двойна благословия” За съжаление те често са изолирани от останалите заради пазене на леглото или изтощение, или техните отрицателни чувства не са разбирани от останалите около тях. Тези чувсва са нормална реакция на тази доста стресова ситуация и не трябва да се игнорират или пренебрегват. Често помага да поговорят с други майки на близнаци

Помощ

Майките на близнаци се нуждаят от помощ, ако искат да оцелеят първата една година. Това може да звучи драматично, но е истина. Най-големия проблем за майките на близнаци е да намерят достатъчно време за спане, да останат с най-малко домакинска работа, да си намерят отдушник за негативните емоции, чувства и изолация. Помощта и подкрепата от приятели, роднини и от съпруга може да е решаващият фактор и да е цялата разлика за една новоизлюпена майка на близнаци между това да се справи или да се предаде . Много често, хората искат да помогнат, но незнаят как и с какво. Приятели или членове на семейството, които се опитват да помогнат, могат всъщност да влошат нещата. Тук прилагаме кратък списък от съвети за всеки, които иска да помогне на майката на близнаци.

Какво може да направите

 • Донесете храна когато отидете на гости.
 • Преоблечете бебетата.
 • Разтриите й гърба или масаж на стъпалата докато тя кърми бебетата.
 • Донесете и вода или сок.
 • Наблюдавайте бебетата докато тя спи.
 • Ако бебетата се нуждаят от кърмене посредата на ноща, преоблечете ги, след това ги дайте на майката докато тя си е в леглото. Когато следващото бебе се събуди ги разменете.
 • Грижете се за бебетата докато тя си почива взимайки си 15-се минутна разходка или душ.
 • Вслушайте се в неините чувства, дали е уплашена, изморена или претоварена.
 • Прегърнете я ако се нуждае да поплаче.
 • Изперете, подредете друхите и ги приберете в гардероба.
 • Сгответе обяда или вечерята и й го сервирайте.
 • Кажете и че я обичате.
 • Донесете и нови списания, каталози или филми.
 • Помогнете и да открие друга майка на близнаци, с която може да поговори.
 • Изчистете кухнята, измиите чиниите и подредете.
 • Кажете и каква прекрасна работа върши, грижейки се за своите бебета.

Други неща, които е хубаво да се имат в предвид

 • Когато отидете на гости, помогнете на майката да си почине, вместо да очаквате да забавлява вас.
 • Тя се нуждае от подкрепа и окуражаване, не от съвети когато се оплаква или изглежда уморена.
 • Майката може да се чувства уязвима, не поставяйте под съмнение неината вяра с негативни въпроси от вида на „ Сигурна ли си че бебетата ядат достатъчно?” или „Защо все още не спят по цяла нощ?”.
 • Концентрирайте се върху помощ за майката и помогнете с домакинските задължения отколкото да помагате в самото гледане на бебетата.
 • Майката на близнаци се нуждае от допълнителна помощ през почти цялата първа година, не спирайте да помагате след първите три месеца.

Какво да правим ако нямаме помощ?

Ако майката на близнаци живее далеч от семеиството си и приятели, или те работят по цял ден, наемането на помощник може да е от голяма полза. Дори заплащането да е високо, физическото и емоционално здраве на майката е по-важно. Някои майки наемат студенти да помагат след училище. Други търсят хора от доброволните групи за помощ на майки на близнаци. Пенсионери или майки, които са вкъщи с деца на училищна възраст също може да работят за по-ниско заплащане.

http://www.llli.org/NB/NBNovDec06p244.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s