Използване на силиконови зърна при кърмене на недоносено бебе

Използване на силиконови зърна при кърмене на недоносено бебе

Силиконовите зърна се препоръчват при кърменето на недоносени в последните дни от престоя им в болницата и през първите няколко седмици вкъщи. Ако педиатъра, медицинската сестра или консултант по кърмене ви предложи да използвате силиконови зърна, вие сигурно ще имате въпроси как те помагат на бебето ви да се храни от гърда и как да ги поставяте правилно.

Какво представляват силиконовите зърна?

Силиконовите зърна са малки, много тънки силиконови приспособления, които прилягат върху зърното и ареолата и се използват по време на кърменето. Силиконови зърна се използват отдавна, но едва напоследък те са във вида, в който ги познаваме. Тънки, по-удобни и лесни за използване. Изследванията на кърменето на недоносени бебета с тези нови модели силиконови зърна, показват че те помагат на бебетата да получат повече мляко от гърдата особено първите няколко седмици.

Защо моето недоносено бебе се нуждае от силиконови зърна?

Няколко изследвания показват, че дишането и нивата на кислород при недоносените бебета са по-добри по време на кърмене, отколкото при хранене с шише. Тези изследвания обаче показват и че често недоносените получават по-малко мляко от гърдата отколкото от шише. Майките описват тази разлика с това, че техните бебета се изплъзват от зърното когато е в естественият му вид, докато правят паузите по време на кърменето или бебетата заспиват минути след като са поставени на гърда. Изследователите предполагат, че това поведениепо време на хранене се наблюдава поради това, че недоносените бебета имат по-малка сила на вакуума, който създават на гърдата, отколкото доносените бебета. Силата на вакуума, който се създава докато се кърмят е от съществено значение за кърменето, защото позволява на бебето да издърпа и оформи зърното на майката в устата си, и да остане добре закачено през целият период на едно хранене. Изследователите смятат, че силиконовите зърна подобряват положението с по-слабият вакум, който правят недоносениет бебета, защото те осигуряват всмукването, което недоносените все още не могат да осъществят в този момент. В резултат на това, бебетата получават повече кърма от гърдата отколкото без силиконовите зърна. Тъй като силата на всмукване нараства с наближаването на термина на който е трябвало да бъдат родени, силиконовите зърна са необходими само до настъпването на този момент.

Как трябва да използвам силиконовите зърна?

Новия модел много тънки силиконови зърна, са лесни за употреба, но всички майки се нуждаят от някой, който да им помогне при първите опити за поставянето им. Силиконовото зърно се поставя върху гърдата, така че зърното да се разположи удобно в уширението предвидено за това. Разположете силиконовото зърно така, че нослето на бебето да се допира до кожата на гърдата. Може да използвате малко преварена вода за да помогнете на зърното да прилепне до кожата ви. Може да опитате да кърмите във футбулната поза или още страничната поза с една ръка поддържаща гърдата. Погалете горната устна на бебето с върхът на силиконовото зърно. Изчакайте бебето да отвори широко уста и го придърпайте към гърдата. Бебето трябва да е поело зърното и максимална част от ареолата. Повече може да прочетете от тук – Силиконови зърна – кога и  как да ги употребяваме

Върхът на силиконовото зъно трябва да е навътре в устата на бебето и силиконката не трябва да се мести навън и навътре от устата на бебето по време на сукането. С малко практика вие ще можете лесто да поставяте правилно бебето на гърда със силиконово зърно.

Как да разбера дали бебето ми получава достатъчно мляко?

Когато майката има обилно количество кърма и недоносеното бебе суче ефективно със силиконовите зърна, кърмата обикновенно тече бързо през силиконката към бебето. Може да забележите как потича кърма от другата гърда или да усетите леко боцкане в резултат на слизането на кърмата. И двете неща са признак на това, че се е задействало слизането на кърмата и млякото се изпразва от гърдите. Бебетата реагират на този бърз поток с бавни и регулярни преглъщания. Може да чуете как бебето преглъща или да видите как млякото изтича от устата му. Когато отнемете бебето от гърдата може да видите събрано мляко в силиконовия накрайник. Това са знаци, че силиконовото зърно се използва ефективно и помага на бебето да получи повече кърма от гърдата. Най-сигурния метод е с пробно мерене, бебето се измерва с дрехите преди кърмене и след това и разликата е количеството кърма, което то е поело. За целта е необходима везна с нужната точност.

Колко дълго е необходимо да използвам силиконовите зърна?

Изследователите открили, че майките на недоносени бебета използват силиконовите зърна поне на някои хранения докато те не достигнат термина на който е трябвало да бъдат родени. По това време вече, майките споделят, че бебетата правят достатъчно добър вакум да изтеглят зърната в устата си по време на кърменето и да останат будни достатъчно за да получат необходимото им количество мляко от гърдата без използването на силиконови зърна. Може да наблюдавате подобрението в умението на бебето, като следите положението на зърното в отделението на силиновото зърно след приключване на храненето на бебето. Колкото повече расте бебето, толкова по-добре и по-навътре изтегля зърното на майката в отделението на силиконката. По този начин, освен снаближаването на термина, може . да прецените докога е необходимо използването на силиконовите зърна.

В изследванията повечето майки постепенно спирали да използват силиконовите зърна след първите няколко седмици вкъщи. Някой майки забелязали, че не е нужно да ги използват за някои от кърменията през деня, когато бебетата са по-будни и активни. Постепенно с порастването на бебетата майките прекратявали напълно използването на силиконови зърна. Други майки открили, че бебетата сучат добре без силиконките в началото на кърменето, но заспивали преди да получат цялото им нужно количество мляко. Тези майки стартирали кърменето без силиконови зърна, и ги поставяли когато бебето започне да заспива, така че бебето да суче по дълго време. Който и от двата начина да изберете с порастването на бебето нуждата от силиконови зърна отпада, около датата на която е бил вашият термин. Силиконовите зърна са само част от процеса на кърмене между вас и вашето родено по-рано бебе.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s