Разказът на Николина

 

Здравейте, казвам се Нина, на 36 год. и съм майка на прекрасните Мартин и Йоана, родени на 11.09.2010 в 29 г.с. и 4 дни. Йо се роди само 930 гр., а Марти 1170 гр.

Вече веднъж бях преминала през този ад и този път силно вярвах, че всичко ще е наред и ще си взема живи и здрави децата от там.

Имах много тежка и проблемна бременност, общо всето 7 месеца бях на легло с много медикаменти. Няколко седмици преди да родя от гърдите ми започна да изтича коластра, в началото много се стреснах, защото си помислих, че е знак, че скоро ще раждам и организма се подготвя.

Както всичко вървеше добре, изведнъж на 10 с/у 11.09 единия мехур се спука и сутринта в 11ч. се родиха моите две слънчица.

Разбира се не бях подготвена с нищо – нито дрехи, нито помпа, нищо, не бях прочела и една дума за това как се гледат бебета и как се кърми. Бях в стая с още 3 момичета, които започнаха от началото да кърмят своите бебета, аз гледах и си учех. Моите бебета бяха в неонатологията и аз някак си трябваше да започна да стимулирам кърмата. Едното момиче ми показа как се сглобява помпата, в началото ми отнемаше по няколко минути, сега и насън мога да я сглоба за 10 секунди.

Започнах някъде 3 ден след раждането, родих секцио и за това кърмата не слезе веднага, но определено имаше, защото си чуствах гърдите напрегнати. Бях напълно спокойна за бебетата, те бяха в най-добрите ръце, виждах ги по няколко пъти на ден и знаех, че кърмата е най-важна за тях в този момент. Голяма помощ получих от акушерките на болницата, тък като те идваха и ни показваха кое как се прави.

Децата са захранени с кърма от 3 им ден, за мое щастие коластра имаше и започнах да цедя по 20-30мл на цедене, което в началото ми се струваше, че е много малко, но всички ме убеждаваха, че е повече от достатъчно. Бях доволна, цедях по 2-3 пъти на ден, защото си мислех, че толкова е ок. Но после ми казаха, че е хубаво да нося при всяко хранене или поне 4-5 на ден, така стана, че се наложи да увелича броя на изцежданията. Персоналът ми преваряваше помпата, което ми помогна да започна да цедя редовно. По съвет на д-р Масларска (болница Токуда) останах няколко дни повече в болницата, за да мога да давам прясна кърма.

На 7 ден се прибрах у нас. Свързах се веднага с Мария (Aila – консултант по кърмене от „Подкрепа за кърмене) и тя ми даде няколко много ценни насоки и съвети. Изчетох къде какво имаше за кърменето, за цеденето, изгледах и доста филмчета. Започнах да цедя по 9-10 пъти в денонощието. На 8 ден от раждането цедях вече по 300 мл на денонощие. Започнах да пия български лактогонен чай, Омега 3 и витамини. Няколко дни цедях само с една помпа, ръчна на Авент, но след няколко дни открих, че цеденето с две помпи е много по-лесно и бързо и симулира едновременното кърмене на близнаци.

Благодарение на Мария аз успях лека полека да увелича кърмата от 300, на 500, после на 700 докато стигнах заветните 1200-1300 мл на денонощие. За повишаване на лактацията продължавах да пия лактогонен чай, Lactation up и хапвах доста варено жито със сурови орехи. В началото на месец Октомври при 9-10 изцеждания на ден достигнах количества от 800-900мл на 24 часа и към средата на месеца вече изцеждах до 1200-1300мл количество кърма на денонощие.

Всеки ден ходех в болницата, като носех една прясна (изцедена малко преди да тръгна) и по няколко пакета замразена кърма. Когато Марти достигна определени килограми го сложихме на гърда. Засука много добре, но въпреки всичко му беше по-лесно да яде от шише. След като взехме Марти у дома продължих да давам кърма от шише, като по 1-2 на ден слагах бебето на гърда, но повечето пъти беше само за успокоение. Винаги искаха да си дояждат от тяхното любимо шише. Йоанка също трудно засука, тя беше доста по-малка и нямаше сили за гърда.

След като установих едно количесто от 1200-1300мл на денонощеи месец-два след като взехне децата у дома започнах да понамалявам броя на изцежданията, като мес. Май стигнах до 4 изцеждания на денонощие. За съжаление установх, че 4 изцеждания не са достатъчни и кърмата намалява с около 150-200 мл на денонищеи. Оказа се, че за мен най-добре е когато изцеждам по 5 пъти на ден, така успявам да набавя достатъчно количество за Марти и Йо, като има дни в коите остава кърма и я замразявам.

И така вече сме на 10 месеца и аз продължавам успешно да храня малките разбойници с кърма. За съжаление така и не успяхме да се научим да ядем от гърда, с бутилките беше по-лесно, а и така можех по-лесно да контролирах количеството кърма, което изяждаха.

Искам да добавя, че на третия месец след раждането ми се възстанови и месечния цикъл. В началото не забелязах, че 3-4 дни и 2-3 дни преди и след цикъл гърдите ставаха по-меки и кърмата леко намаляваше, но с повече лактогонен чай, lactation up и варено жито + още едно изцеждане въстановявах необходимото количество.

Успях да замразя доста кърма, тъй като цедях над 1200 мл, а те изяждаха доста по-малко и мога да се похваля, че успяхме да помогнем и захраним с кърма и една друга сладка кукла, бебе Изабела.

За мен цеденето е удоволствие, след като знам, че е за моите две прекрасни дечица. Изтощително е, но си заслужава, всяка една капка кърма. Всички ми се чудят как все още ставам нощно време, за да се цедя, но за мен това е част от ежедневието. От началото до ден днешен аз задължително имам поне едно нощно изцеждане.

Мили майки, не се отказвайте да кърмите своите бебета, дори и да се налага да се цедите, защото няма нищо по-хубаво от майчиното мляко за нашите така дълго чакани бебета.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s