Сбъдната мечта умножена по две

Моята история започва с мечта за дете, една сбъдната мечта умножена по две.

P1130827

    Когато разбрах че съм бременна с близнаци бях безкрайно щастлива, но и малко притеснена: след толкова време и борба за бебе трябваше и да ги опазя! Бременността се развиваше добре, но все пак трябваше да съм много предпазлива, ходих на прегледи два-три пъти месечно и ми се насълзяваха очите от умиление и щастие, когато чувах малките сърчица да туптят. Малките човечета танцуваха в моя корем. Исках да съм максимално подготвена за появата на моите момичета на бял свят и посещавах лекциите на НАПК и Ла Лече Лига, както и на списание ‘9 месеца’. Исках да кърмя, не ме беше страх от раждането, а по скоро дали ще се справя с кърменето.

    Карина и Моника се родиха в 32 седмица, нямаха търпение да се запознаем, съответно 1770 и 1800 гр. в Токуда болница. Бяха толкова мънички, но като ги видях бях окрилена от щастие. Дадоха ми да целуна Карина, показаха ми и Моника и веднага ги отнесоха в интензивното. На следващия ден обаче като ги видях в кувиозите на апаратчета за дишане и със системи на толкова мънички ръчички и крачета, бях шокирана. Знам, че не трябва да се плаче, обаче не можех нищо да направя със себе си, бродих по коридора да се раздвижвам след операцията и си поплаквах. Още на следващия ден бях помолила мъжа ми да ми донесе помпата за кърма за да мога да стимулирам гърдите. Когато носеха бебетата на моите съквартирантки аз вадих помпата и така 8 пъти на ден. Първия ден само цапах горната част на помпата, почти нищо не излизаше, но аз не се отказвах. На втория ден две-три капки слезнаха до дъното на контейнера. Мисля че вечерта на третия ден вдигнах температура. На вечерната визитация лекарката констатира , че ми дойде кърмата. Гърдите ми бяха като камък, но при стимулация с помпа – нищо не излизаше. На помощ ми притича една акушерка – прати ме в банята да си правя горещи компреси (с кърпа на чешмата) и да се цедя неуморно, като идваше да ме контролира на половин час и да ме стиска така, че сълзите ми текваха по-бързо от кърмата. След два часа се появих в стаята си  и доволно размахвах помпата – в контейнерчето имах 60 мл, бях толкова горда!!! За следващото хранене на бебките ми стерилизираха помпата и в един часа през нощта буквално тичах щастлива по коридора до интензивното с първите 20 мл за моите борбени момичета. Те изкараха 49 дни в болницата, през това време аз се цедях по 8 пъти на ден и им носих замързена кърма. Не беше лесно, бях притеснена, а и уморена, защото понякога едно цедене продължаваше по един час и след два часа започваше ново и денем и нощем. Повтарях си, че това е най-доброто, което мога да направя в онзи момент за тях, това ми беше връзката с тях докато не бяха при мен, вкъщи. Свързах се с Мария от НАПК и с нейната помощ успях да оптимизирам процеса на цедене и да намаля времето на едно цедене без да намалям количеството на кърма. Всеки ден попълвах таблички за да следим заедно процеса, даваше ми наставления и кураж. За почти два месеца напълних фризера на новия хладилник (наложи се да купим нов с по-голям фризер) , което помогна малките да са само на кърма четири месеца. Последните три дни на престоя на децата в болницата аз идвах за пробно кърмене и тоалет. Карина имаше по-големи успехи, а Мони нямаше никакви силички и не успяваше да засучи.

DSC_4421

    Когато си бяха вече вкъщи опитвах се да кърмя и двете първо една след друга, но с Мони нямах никакъв резултат, тя само си отваряше малката човчица и чакаше млякото само да потече, за това тя си беше на шише с изцедена кърма от предния път, а Кари изцяло на гърда. Теглих ги след всяко ядене и попълвах табличка. В самото начало кърменето ми беше много трудно, много ме боляха зърната, докато си свикнем една с друга с Карина – минаха седмици. Даже извикахме консултант  вкъщи защото бях вече на косъм да се откажа от кърменето, в онзи момент цеденето ми се струваше по-приемливо и безболезнено. Тя ми показа и практикувахме позите за едновременното кърмене, за които бях чела толкова много, гледах и снимки и се информирах на лекциите, но не успявах сама да наглася моите малки двукилограмовите съкровища. Реших да продължавам да кърмя Карина и да давам изцедена кърма на Мони от шише. В началото Карина можеше да се храни по тридесет – четиридесет минути, а Мони от шише да изяде същото количество за 10 минути. През следващите месеци пробвах да слагам Мони на гърда, но не се получаваше, боляха ме зърната, а и не бях настоятелна. Когато замързената кърма свърши наложи се да дохранвам Мони с АМ.

    Бяха в началото на шестия месец, когато едната вечер Мони беше много неспокойна и след всички възможни, но безуспешни опити да я успокоя и предложих гърда и тя засука и заспа. Следващата вечер случката се повтори. На сутрин с Мони започнахме тренировките и тя се справяше много добре. Бях потресена, не бях чула едно бебе на пет месеца да засуче. След няколко дни вече практикувахме едновременното кърмене във футболна поза. По време на майските празници и мъжът ми беше вкъщи за повече от една седмица, той усърдно ми помагаше със слагането и на двете бебета за да мога да свикна със самото поставяне. Толкова бях доволна, че ‘зазимих’ помпата!

P1140303

     Вече сме на седем месеца и се кърмим едновременно. Тегля ги всеки път преди и след ядене за да знам колко АМ да приготвя за дохранването, но сутрешното ни хранене е само на гърда, защото сутринта имам достатъчно и за двете госпожици. На режим сме, ядем на 4 часа с една 7-8 часова пауза през нощта. Толкова е трогателно да видиш как четири сладки очички те гледат с такава безкрайна вяра, нежност и невинност хванати за ръце докато ги кърмя. Тези моменти са безценни за мен ! Никой не е казал, че ще бъде лесно, но трудностите ни правят по-силни, по-стойки и по-борбени. Много се надявам да има повече кърмещи майки и близнашки майки в България, защото не е невъзможно, и защото е много хубаво! Защото ако има желание има и начин!

    P1130683

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s